Ni atenció a les embarassades ni dret a l’avortament legal i gratuït a Catalunya

L’exclusió sanitària a Catalunya de les dones immigrants.

Al nostre informe d’octubre del 2018 detallem els casos d’exclusió de 20 dones embarassades a Catalunya. Avui sumem dos més.

El primer va ocórrer a l’Hospital de Palamós, on una dona embarassada de 13 setmanes, va acudir a Urgències per presentar dolor abdominal. Abans de visitar-la, van obligar-la a pagar 255 € per l’atenció urgent que anava a rebre. La dona, espantada pel seu embaràs, va pagar la visita per tal de ser atesa.

Després, va contactar amb la nostra plataforma, la qual va instar-la a presentar una reclamació oficial a l’Hospital pel procediment irregular i per aconseguir que li retornessin els diners. El centre va accedir a retornar l’import cobrat indegudament, tot al·legant que, segons els seus protocols, a les embarassades sense targeta sanitària que acudeixen a urgències se’ls factura sempre l’atenció urgent. Per evitar-ho han de manifestar explícitament (i sense que se’ls pregunti) que resideixen a Catalunya i no que no disposen de recursos econòmics,

El segon cas va tenir lloc en l’ASSIR del CAP Manso, on una altra dona embarassada va acudir per realitzar una Interrupció Voluntària del seu Embaràs (IVE). Des de l’administració i la coordinació del centre van informar que el procediment costava 170 € i que com que no disposava de targeta sanitària havia de pagar-ho.

L’ASSIR va explicar que, segons les instruccions rebudes des del CatSalut, l’atenció urgent a dones embarassades no incloïa la IVE; per això han facturat totes les IVEs de dones sense targeta sanitària des de l’any 2010.

Des de la nostra plataforma vam acompanyar aquesta dona i vam pressionar per tal que es reconegués el procediment com un acte d’urgència fet a una dona embarassada. Finalment, la noia va ser atesa sense cobrament.

Tant des de l’Hospital de Palamós com des del CAP de Manso no es va actuar d’acord a la normativa i llei catalana vigents.

El Parlament va aprovar, el juny del 2017, la Llei Catalana 9/2017. Un any i mig
després encara no s’ha redactat el reglament d’aquesta llei.
Segons la mateixa llei, el seu reglament hauria de garantir que qualsevol persona que estigui a Catalunya tingui dret a l’atenció urgent, un dret per a residents i persones en trànsit.

D’altra banda, Ambdós centres han incomplert la Resolució del CatSalut, de l’any 2016, en la qual es recull el dret d’atenció urgent a menors i dones embarassades. Segons aquesta Resolució, aquestes poden accedir a l’atenció sanitària sempre que no hi hagi un tercer pagador responsable. NO procedeix en aquests casos preguntar o tenir en compte si es disposa de recursos econòmics, com va argumentar l’Hospital de Palamós.

Tampoc s’especifica que l’atenció urgent a dones embarassades no sigui aplicable en casos d’IVE. Pr tant, no procedeix el cobrament en aquests casos com es feia a l’ASSIR del CAP de Manso.

Davant aquestes circumstàncies, queda una vegada més demostrat que molts centres sanitaris catalans no compleixen amb la normativa vigent.

Per obtenir més informació podeu consultar el següent enllaç: http://lapasucat.blogspot.com/2018/12/ni-atencio-les-embarassades-ni-dret.html

Per tot això, sol·licitem el suport de les entitats feministes i antiracistes de tot Catalunya, per demanar juntes al Departament de Salut que aprovi d’una vegada el reglament de la llei 7/2017; i que prengui les mesures que siguin necessàries per garantir el dret a la salut sexual i reproductiva de totes les dones que viuen a Catalunya, així com el dret universal a l’atenció urgent i l’atenció dels menors i les dones embarassades.

plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya

Mail: lapasucat@gmail.com
Tlf: Sede Metges del Món 93 289 27 15 /  Movil Jo Sí Sanitat Universal: 632159165

Blog; http://lapasucat.blogspot.com.es/

Facebook: https://www.facebook.com/plataformaPASUCAT

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada