Sobre reorganització horària als centres sanitaris i altres mesures. Marea Blanca

Comunicat de la Marea Blanca de Catalunya davant de les darreres informacions sobre reorganització horària als centres sanitaris i altres mesures.

 A la Marea Blanca de Catalunya ens acaba d’arribar una notícia que ens resulta  molt preocupant: la Consellera Alba Vergés ha anunciat un pla pilot per aplicar mesures de reforma horària en els centres sanitaris.

Tot i que diuen que encara està en estudi, el nou horari  podria consistir en obrir els Centres d’Atenció Primària de 8 del matí a les  5 de la tarda per a l’atenció regular i a partir d’ aquesta hora fins a les 8 del vespre  atendre només urgències.

Aquesta mesura es pren amb l’argument que no es troben metges ni  pediatres per substituir les absències per vacances, formació dels professionals, malalties, etc…, i per caminar cap a un horari més en consonància amb els horaris europeus que faciliti la conciliació laboral i familiar dels treballadors i treballadores sanitaris.
Per a la Marea Blanca de Catalunya  aquest canvi en un moment què l’Atenció Primària està totalment precaritzada i amb símptomes evidents de col·lapse seria el cop  definitiu per a una reducció
encoberta de personal i una reducció del temps de consulta directa a les persones i, conseqüentment, un augment de les llistes d’espera que ja actualment són intolerables per una Atenció Primària de qualitat. 

Cal tenir en compte que en els centres no hi ha espai suficient perquè cada professional tingui una consulta en horari de 9 a 17 hores, cosa que a la pràctica suposarà una reducció de les visites que es puguin fer.Les persones que treballen en horaris de matí i tenen problemes per anar al CAP quan ho necessiten, i els infants i joves escolaritzats serien els més afectats per la reducció horària.

Mantenir consultes per atenció continuada fins les 20 h. no és una solució perquè es perdria el professional de referència, tan important en l’atenció primària.Volem fer èmfasi que els serveis d’urgències mai poden substituir les funcions de la metgessa i la infermera de capçalera, que  són cabdals per a l’efectivitat de tot el sistema i són l´essència mateixa de l’atenció primària de salut

La conciliació familiar dels treballadors sanitaris és important però no es pot fer unilateralment, sense que hi hagi un canvi global d’horaris en tota la societat i sense adequar les infraestructures i altres mesures polítiques i de gènere.

Entenem que de portar-ser a terme la reducció horària anunciada, com ja s’està fent de manera silenciada i silenciosa  seria una retallada més al nostre Sistema Sanitari Públic i específicament a l’Atenció Primària que comportaria un pas més en el seu desmantellament.

Davant la manca de professionals no s’han de tancar serveis sinó posar en marxa polítiques actives de contractació, de dignificació de les condicions de treball i d’incentivació econòmica que facin atractiu el treball en l’Atenció Primària, perquè tenim prou professionals formats a les nostres universitats per cobrir les places vacants.  Una dignificació que cal estendre a tot el nostre sistema sanitari públic.

Un canvi d’aquest tipus que s’anuncia com una primícia hauria d’estar avalat per estudis rigorosos sobre el seu impacte en la salut de la ciutadania, en el sistema sanitari  en el seu conjunt i també sobre la seva   repercussió econòmica, no només a nivell del sistema sanitari, sinó també social.  Estudis, que no s’han presentat i que  probablement no s’han fet, per ser unes de les primeres mesures anunciades per la Conselleria

Entenem que la modificació horària  tal com s’està plantejant suposaria un increment automàtic  del volum
d’assistència als serveis d’urgència tant dels CUAP’s com dels centres hospitalaris, afegint  sobrecàrrega a uns serveis ja col.lapsats. i a uns professionals al límit.

Retallar en Atenció Primària té greus repercussions en la salut de la població, tal com ens diu l’evidència científica i pot  potencia l’ús de serveis privats per cobrir les necessitats assistencials que deixa de cobrir el sistema públic. Considerem per la deriva que porta el Departament que aquest és en realitat l’objectiu final.

Està en joc el nostre Servei Nacional de Salut. La seva defensa és tasca de totes: de la ciutadania, dels treballadors i treballadores i dels  seus responsables i gestors, en aquest cas aquells que creuen en el servei públic com mecanisme imprescindible per a garantir els drets socials. No ens  calen gestors que només  parlin de sostenibilitat econòmica, que no creuen en el sistema públic i que acceptin sense cap mena objecció el traspàs de recursos públics cap al sector privat. Es tracta, en el fons,  d’una qüestió de model sanitari i de cohesió social i no es pot obviar la participació ciutadana.

Cap mesura sense comptar amb els ciutadans, veritables   titulars del dret a la salut

La participació implica democràcia.No volem una reedició de les polítiques i de la gestió de la sanitat pública  del govern “dels millors” d’Artur Mas. Pensàvem que Boi Ruiz també estava a  la paperera de la història    pel que feia al Departament de Salut, però el seu esperit encara hi roman dins..

En conseqüència, reclamem que no s’apliqui el canvi horari ni s’endeguin plans pilot, ben al contrari, que es portin a terme mesures decidides i valentes  d’enfortir l’Atenció Primària, com a millor garant sanitari de la nostra salut.

Barcelona , 28 de juny de 2018

Coordinadora de la Marea Blanca de Catalunya

.

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada