Moció aprovada per la Comissió Permanent del Consell Nacional de Dones de Catalunya
A l’Estat espanyol existeix la Llei orgànica 2/2010 de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs (en vigor des del 5 de juliol del 2010) que permet la interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) per terminis. Aquesta llei, tot i no suposar una despenalització de l’avortament per decisió pròpia, que és una demanda històrica del moviment feminista, va suposar un canvi substancial respecte a l’anterior llei perquè reconeix el dret a decidir de les dones, tot i que sigui de forma parcial; el vincula amb els drets sexuals i reproductius i, especialment, amb l’educació sexual i afectiva; i, en principi, suposa l’assumpció d’aquesta prestació per part del sistema sanitari públic.
El ministre de Justícia del Govern espanyol, Alberto Ruiz-Gallardón, però, ha amenaçat diverses vegades amb tornar a modificar aquesta llei, fins i tot amb fer-la més restrictiva que la del 1985. Aquest juliol va anunciar que està prevista la presentació del l’esborrany de la reforma de la Llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs, tot i que no s’ha concretat per quan.
La Comissió Permanent del Consell Nacional de Dones de Catalunya (CNDC) vol mostrar el seu rebuig frontal a aquesta modificació i a qualsevol intent de retallada en els drets sexuals i reproductius de les dones. Aposta, doncs, per una educació sexual i afectiva igualitària i universal i per la legitimitat i la protecció del dret a decidir lliurement sobre el nostre cos. El dret al propi cos ha de prevaldre jurídicament envers els dictat morals impulsats pels sectors ultraconservadors i les institucions religioses arreu del món.
Atès tot el que s’ha exposat anteriorment, la Comissió Permanent del CNDC demana al Govern de la Generalitat de Catalunya que faci els tràmits adients per:
Primer.-Instar al Ministeri de Justícia a aturar l’actual procés de modificació de la Llei orgànica 2/2010, de 3 de març, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs.
Segon.-Aconseguir la despenalització de l’avortament voluntari que a dia d’avui continua tipificada al Codi Penal.
Tercer.- La creació d’un pla d’educació sexual i afectiva que sigui obligatori per a totes les institucions educatives finançades amb diners públics.
Quart.-Assegurar la universalitat i la gratuïtat de l’atenció en l’aplicació de la Llei, a totes les dones considerant que la interrupció voluntària de l’embaràs està sotmesa a uns terminis.
Cinquè.-Reclamar la reducció de l’IVA dels mètodes anticonceptius al 4% com a mesura de prevenció d’embarassos no desitjats i de prevenció de malalties de transmissió sexual.
La Comissió Permanent del CNDC acorda, per unanimitat, fer arribar aquesta demanda al Ministeri de Justícia, a la Presidència del Congrés dels Diputats i a tots els grups polítics del Congrés dels Diputats.
Barcelona, 13 de febrer de 2013