Aquí us deixem amb una de les ponències del acte: “Per què a les dones ens interessa el model sanitari?” celebrat el 19 de març a Ca la Dona:
On està i cap on va el nostre model d’assistència sanitària pública. Diferents Conceptes diferents sentits.
Carme Catalán Piñol
Secretaria de la dona de CCOO
Xarxa de Dones per la Salut
La Xarxa de dones per la salut, pensem que els models sanitaris no són neutres i que també tenen un paper important en la atenció a les dones.
Com i perquè van sorgir els Estats de Benestar? Després de la Segona Guerra Mundial, davant de la pressió de les classes treballadores organitzades en sindicats i partits a Europa central es van realitzar politiques Keynesianes fent que l’Estat regules l’economia i una forma va ser estendre i consolidar els Estats de Benestar, l’Estat amb els diners recaptats amb impostos creava serveis públics d’atenció a les persones, que eren un factor i de redistribució de la riquesa d’estímul econòmic, la esquerra i la socialdemocràcia en particular va abanderar aquest canvis però hi va haver consens amb altres ideologies, també van jugar un paper molt important en la disminució dels conflictes socials així, la majoria de les classes treballadores no es qüestionaven el capitalisme . L’Estat de Benestar tenia les seves limitacions donat que en èpoques de crisi econòmica es recaptava menys impostos i era difícil de mantenir els serveis i la seva qualitat.
Els anys 70 degut al augment dels preus del petroli hi ha una important crisis econòmica i comencen a sorgir fortament veus que posen en qüestió el paper de l’Estat en la regulació de l’econòmica i l’Estat Benestar. Va sorgir el Neoliberalisme, El capitalisme si no estava sotmès a regulacions de l’Estat crearia mes riquesa i les persones ja podrien pagar els serveis que necessitessin, solament acceptaven la beneficència per les situacions més marginals, Calia estendre aquesta ideologia, una de les maneres era precaritzar i desacreditar els serveis públics, es va crear un Mite: Tot el que és privat es bo.
Que sabem i què pensem realment dels Serveis Públics? Són serveis de propietat del Estat, estan finançats per l’Estat amb Pressupostos i donen serveis a la ciutadania la Seva qualitat depèn sobretot dels recursos i de la voluntat política de que hi hagi un bon serveis, cal també una bona transparència en la gestió, agilitat i control.
I els serveis privats?. Es important veure que hi ha una diversitat de situacions doncs segons els objectius empresarials poden ser: Amb o sense ànim de lucre. I també el seu manteniment pot dependre dels ingressos privats o de subvencions i contractes amb les Administracions publiques. La seva qualitat pot ser diversa però en certs serveis, les infraestructures, el manteniment, i en el cas dels Serveis Sanitaris , les tecnologies, els medicaments acaben tenint uns costos difícils de mantenir amb aportacions privades. En el cas de la Sanitat privada, sobretot els grans centres sanitaris han de comportar grans inversions i cada cop són les grans corporacions, sobretot multinacionals que compren aquest centres, el seu objectiu és tenir guanys. Ja no donen serveis a les persones usuàries sinó que tenen clients. Per obtenir guanys precaritzen les condicions de treball de les persones treballadors i al mateix temps donen serveis a cops dubtosos però sempre amb una imatge fàcil de confondre per les persones no expertes.
Però també hi ha molts serveis sanitaris, que no tenen afany de lucres i que es donen amb diversos objectius per part dels professionals, i què a canvi obtenen un sou, entre ells volia destacar tot el teixit social, també el moviment feminista que en molts casos ha creat serveis no existents en la sanitat pública, o altres atencions, amb molta qualitat, Aquest serveis tenen moltes limitacions, econòmiques, geogràfiques o temporals entre altres.
Avui volem posar sobre la taula Quina es la realitat del model sanitara a Catalunya en aquests moments: Tenim un model que era d’accés Universal, (Fins fa poc ), ara això està limitat. Malgrat les declaracions i els decrets de la Conselleria de Salut, si no es té certes condicions hi ha limitacions per a l’atenció. La Provisió de serveis mixta una part està formada per L’ Institut Català de la Salut ICS , que és 100% públic ( abans mutualista) Una altra part la donen Consorcis i (altres formes jurídiques com Empreses Públiques altres proveïdors de serveis per la Sanitat Pública( subvencions, concerts).
Hi ha serveis que els donen Centres, Clíniques u Hospitals privats, completament privats, per persones que tenen Mútues o que paguen el cost directament.
L’ Institut català de la salut (ICS)és 100% Públic. Està sotmès a: Auditories, Control i Avaluació de resultats
El cas dels Consorcis, estan formats per empreses a cops el edifici titularitat d’un ens públic com Ajuntaments però en la seva gestió es regeixen per dret privat, en quan a la manca de control públic dels pressupostos i poca en les prestacions ), i també condicions de treball règim privat. En la direcció poden participar patronals privades com per exemple les religioses, i condicionen el servei que donen veiem com ( Sant Pau , Sant Joan de Deu ) no accepten fer avortaments. A més a més en els Consorcis Hi ha hagut diversos escàndols financers doncs tenen, un control econòmic i financer amb molts dèficits.
Els cas de les Empreses privades : Donen serveis públics a través de concerts amb el Serveis Català de la Salut. Les privades amb ànim de lucre Cada cop es fan més grans, fan més negoci i al mateix temps es tanquen serveis públics. Des de fa un anys, i cada cop s’estén més en alguns centres públics es donen serveis privats, creant dos llistes d’espera diferenciades segons les persones poden o no pagar. Les que no tenen ànim de lucre com em dit, si tenen subvencions o algun concert, sempre és amb moltes limitacions i a cops amb el perill de perdre’l.
La Xarxa de dones per la salut i la Sanitat, des de que ens varem constituir ens vam declarar com: Dones que creiem que hem de ser subjectes actius en el procés de salut; Dones que desitgem millor qualitat i equitat en l’atenció sanitària i les polítiques potenciadores de salut; Que volíem Esdevenir un punt de referència per a totes les dones. I Lluitar per una sanitat publica de qualitat i amb calidesa. Per això participem en les lluites per la millora de la qualitat de l’atenció i contra totes les que eliminen o limiten recursos i sobretot les que provoquen pèrdua d’equitat, com els processos privatitzadors en l’atenció sanitària.