Avui la Xarxa estem amb la Plataforma contra les violències de cada tercer dilluns introduint el de tema de com les violències afecten a la salut física, mental de les dones i nen s i criaturesl:
- DENUNCIEM LES VIOLÈNCIES CONTRA LES DONES EN EL TERRENY DE LA SALUT
Els rols i estereotips de gènere que ens imposa el món androcèntric patriarcal i capitalista on vivim ens aboquen a unes condicions de vida i treball que ens emmalalteixen: dobles i triples jornades, pobresa, violència masclista, estrès crònic, discriminació laboral, autoexigència extrema, manca de llibertat sexual, por…
Però la medecina no ens ajuda per la seva naturalesa biologista i androcèntrica. La medecina ens considera homes imperfectes. Això te com a conseqüència el que es denomina biaix de gènere de la medicina que es reflecteix en:
- Biaix de gènere a la recerca, per exemple:
- En primer de tor, la recerca mèdica no te en compte els factors múltiples que poden afectar la salut de les dones: biològics, socials, psicològics, culturals, familiars, laborals, mediambientals…
- En els problemes de salut que afecten a homes i dones, s’investiga més als homes que a les dones. Encara que siguin de prevalença en dones com ara l’afectació a tòxics ambientals.
- En els problemes de salut específics de les dones s’investiga poc, com ara en el cas de la endometriosi, que és un problema greu relacionat amb la menstruació, provoca grans dolors, pot espatllar els òrgans i també provocar esterilitat.
- Biaix de gènere a l’atenció:
- Es diagnostica més depressió, i es tracta amb antidepressius, en dones que en homes.
- Els problemes derivats dels rols de gènere i la discriminació es tracten com si no fossin més que símptomes biològics.
- En conseqüència, es medicalitza més a les dones.
- (Medicalitzar es intervenir mèdica o farmacològicament de manera excessiva o innecessària)
Es medicalitzen els processos naturals de les dones:
- Com al menstruació, amb anticonceptius hormonals que tenen efectes secundaris de vegades greus
- O l’embaràs, fent cada vegada més i més proves que atemoritzen les dones.
- O la medicalització del part amb una sèrie de protocols en cara en us en molts hospitals que reben el nom de violència obstètrica per la càrrega de patiment que comporten.
- La menopausa, que es considera mes aviat com una malaltia que s’ha de tractar.
- També es medicalitza la vellesa, amb còctels de pastilles
- El dolor emocional, com si estar trist per una pèrdua o per estar farta de discriminacions i càrregues fos una disfunció i no un comportament sa.
- Des de fa anys s’intenta medicalitzar la sexualitat de les dones per fer un negoci tan rodó como el de la Viagra.
Una altra mena de violència relacionada amb la salut de les dones es la vulneració dels drets sexuals i reproductius, com ara les traves que accedir a l’avortament voluntari o per escollir mètode anticonceptiu.
La lesbofobia, bifobia i transfobia, també, afecta a las salut de les dones per la discriminació que les dones lesbianes han/hem patit en torn a la inseminació artificial, i seguim patint en torn a prendre totes les decisions entorn als drets sexuals i reproductius. L’impacte de la LBTfobia ha impactat directament en el benestar i la salut mental de les dones, generant situacions de patiment encara avui